Kaip veikia aromaterapija

Pirmąkart susidūrusiems su aromaterapija pagrįstai kyla klausimas – o kaip tai veikia? Nuo pat aromaterapijos atgimimo devintame dešimtmetyje ji buvo apipinta mitais ir dažnai nesuprasta. Šiek tiek klaidina pats žodis „aromaterapija“, nes jis kelia asociacijas su kvepalais. Nenuostabu, kad pirmuosius dešimt metų šis gydymo būdas vertintas labai skeptiškai. Tačiau aromaterapija – kur kas daugiau, nei vien malonus kvapas.

Kai eteriniai aliejai yra užtepami ant kūno, mažytės jų molekulės įsiskverbia į odą ir patenka į kraujotaką bei limfą. Čia jos ne tik prisideda prie virusų ir bakterijų naikinimo, bet ir stimuliuoja visą imuninę sistemą, dėl to didėja organizmo atsparumas.

Kitas būdas panaudoti eterinius aliejus – aromatinis difuzorius, drėkinantis orą ir patalpose paskleidžiantis kvapnias molekules. Įkvėptos į plaučius šios dalelės taip pat patenka į kraują, kuris išnešioja jas po visą organizmą.

Kai kurie eteriniai aliejai pagerina kraujo cirkuliaciją ir taip padeda šalinti iš organizmo toksinus. Kiti skatina naujų ląstelių augimą ir taip spartina žaizdų gijimą. Dar kiti veikia limbinę sistemą – emocijų ir atminties centrą, keldami nuotaiką ir subalansuodami emocijas. Kiekvienas eterinis aliejus turi savitą aromatą ir tik jam vienam būdingą veikliųjų medžiagų mišinį.

Magiškas derinys

Masažas yra puikus būdas naudotis aromaterapijos privalumais, nes jo metu gydomųjų eterinių aliejų savybių ir fizinės terapijos derinys stimuliuoja vidaus organus, odą, raumenis ir liaukas. Tuo pat metu suaktyvėjęs kraujo ir limfos tekėjimas padeda pašalinti iš organizmo toksinus.

Kadangi eteriniai aliejai veikia emocijas, aromaterapija gali palengvinti depresiją, nuraminti sudirgusius nervus ir pagerinti nuotaiką. Raminantys aliejai, tokie kaip levandų, kvapiųjų mairūnų, kvapiųjų šalavijų, baltojo santalo, pluoštinės bosvelijos (frankincenso) ar kvapiųjų kanangų (ylang ylang), stimuliuoja seratonino gamybą. Šis neurotransmiteris, žinomas kaip „laimės hormonas“, reguliuoja mokymąsi, atmintį, pažinimą ir yra siejamas su atsipalaidavimu bei giliu miegu. Būtent todėl nuo nemigos, streso ar įtampos kenčiantiems žmonės rekomenduojamas difuzorius, į kurį įlašinti keli lašeliai aukščiau išvardintų aliejų gali padėti atsipalaiduoti ir geriau miegoti.

Ligų ratas

Ilgą laiką trunkantis fizinis negalavimas gali sukelti neigiamą emocinę būsena, o ši galų gale prisideda prie imuninės sistemos nusilpimo. Susidaro uždaras ratas, nes susilpnėjusi imuninė sistema tampa imlesnė infekcijoms, todėl vėl susergama, o tai veda prie dar stipresnių neigiamų emocijų. Šį ligos ratą nutraukti gali padėti imunitetą stimuliuojantys ir nuotaiką keliantys eteriniai aliejai – palmarozų, levandų, raudonėlių, eukaliptų, pipirmėčių. Tereikia įlašinti jų į oro drėkintuvą ir mėgautis maloniu kvapu.

Jau seniai žinoma, kad emocijos veikia mūsų kūne vykstančius cheminius procesus. Pavyzdžiui, ilgą laiką trunkantis stresas gali paskatinti organizmą gaminti per daug kortizolio ir adrenalino. Šie du hormonai sukelia staigų energijos pliūpsnį ir yra būtini išgyvenimui. Tačiau per didelis jų kiekis sumažina limfocitų – baltųjų kraujo kūnelių, nepailstančių organizmo ginėjų, naikinančių bakterijas ir virusus – skaičių, o tai neigiamai paveikia visą imuninę sistemą.

Taip pat įrodyta, kad proto-kūno ryšys nėra vienpusis. Iš vienos pusės, emocijos ir mintys veikia mūsų fizinę sveikatą, iš kitos – imuninė sistema, pasitelkdama mažyčius baltymus citokinus, praneša smegenims ir liaukoms apie pokyčius organizme, taip netiesiogiai paveikdama emocinę būseną. Taigi, mūsų fizinė sveikata priklauso nuo emocinės gerovės, tačiau emocinė būklė taip pat priklauso nuo fizinės sveikatos.

Tvirtų eterinių aliejų naudingumo įrodymų vis daugėja ir mokslas jau sutinka, kad šios augalų substancijos gali paveikti tiek kūną, tiek mintis ir emocijas. Tuo tarpu ir jūs galite pasinaudoti šių gamtos dovanų nauda – namuose įjungtas kvapų difuzorius ir keli lašeliai mėgstamo eterinio aliejaus nuramins mintis bei sustiprins kūną be jokių jūsų pastangų.

Pabaigos žodis

Aromaterapija – viena sėkmingiausių alternatyviosios medicinos šakų, padedanti tūkstančiams žmonių ten, kur šiuolaikinė medicina kol kas bejėgė. Tačiau yra viena sritis, kurioje aromaterapija nurungia visas kitas terapijas – prevencija.

Seniai žinoma, kad ligų prevencija yra kur kas sėkmingesnė ir pigesnė, nei jų gydymas. Atpalaiduojančios ir stresą mažinančios eterinių aliejų savybės, kartu su imuninę sistemą stimuliuojančiu efektu, daro aromaterapiją idealiu pasirinkimu ligų prevencijai.

Ir nesvarbu, kokia jūsų šiandieninė nuomonė apie eterinių aliejų veiksmingumą – turbūt visi sutiksite, kad eterinius aliejus garinantis difuzorius nepakenks, bet sukurs namuose jaukią atmosferą, kuri – kas žino? – galbūt taip pat praskaidrins jūsų nuotaiką ir pagerins sveikatą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pirkinių krepšelis