Aromaterapija kas tai?

Aromaterapija – augalų lakiųjų junginių, vadinamų eteriniais aliejais, naudojimas ligų prevencijai ar kaip papildoma gydymo priemonė. Tai holistinė terapija, kuri gydo ne tik simptomus, bet ir visą organizmą, stiprindama natūralų organizmo gebėjimą susibalansuoti ir gydyti save.

Eterinius aliejus sudaro miniatiūrinės molekulės, kurios aromatinio difuzoriaus pagalba paskleistos ore patenka į organizmą per plaučius arba užteptos susigeria į odą. Toliau šie junginiai patenka į kraujotaką ir yra išnešiojami po visą kūną. Kadangi eteriniai aliejai yra labai koncentruoti (pagaminti 5 ml rožių aliejaus reikia net 10 000 rožių!), rezultatui pasiekti pakanka nedidelių dozių.

Teisingai vartojant geros kokybės eterinius aliejus, malonių kvapų, aromatinių vonių ir masažų visuma reguliuoja, balansuoja, gydo ir stiprina visą jūsų organizmą, veikdama išvien su gamta, o ne prieš ją.

Holistinis požiūris

Šiandien aromaterapija yra viena populiariausių papildomų terapijų, siūlanti platų gydymo būdų pasirinkimą, tinkamą tiek ūmiems susirgimams, tiek lėtinėms ligoms. Ir norint jais pasinaudoti nebūtina sugaišti daug laiko – jūsų  namuose įjungtas eterinių aliejų difuzorius ne tik paskleis patalpose jaukų kvapą, bet ir padės sustiprinti imuninę sistemą, taip užkertant kelią virusinėms ligoms.

Viena priežasčių, kodėl aromaterapija tokia populiari, yra tai, kad ji gydo visą organizmą, ne tik konkretų simptomą. Pavyzdžiui, nugaros skausmas, dirgliosios žarnos sindromas arba galvos skausmai dažnai yra ne konkrečios ligos simptomas, o per didelio streso požymiai. Tokiu atveju joks kiekis tablečių jų ilgam neišgydys, nes vaistai tik nuslopina simptomus, bet negydo tikrosios priežasties. Įsigilindami į patiriamo streso priežastis ir pasinaudodami aromaterapijos pagalba atsipalaiduoti, galite daug greičiau sušvelninti nemalonius simptomus. Vėlgi, tam nereikia didelių investicijų – padėti gali oro drėkintuvas ir keli eterinio aliejaus lašeliai.

Stresas susargdina

Jau seniai žinoma, kad stresas yra atsakingas už nemažą dalį ligų modernioje visuomenėje. Aromaterapija – puikus būdas su juo kovoti nededant daug pastangų. Paprasčiausias namuose esantis kvapų difuzorius gali ne tik drėkinti orą, bet ir paskleisti aromatinių dalelių debesėlį, kuris praskaidrins mintis ir padės atsipalaiduoti.

Mokslininkai sutinka, kad emocijos gali paveikti sudėtingus mūsų kūno cheminius procesus, o tuo pat metu – ir imuninę sistemą. Pavyzdžiui, tyrimais įrodyta, kad ilgą laiką trunkantis stresas gali paskatinti organizmą gaminti per daug kortizolio ir adrenalino. Šie du hormonai sukelia staigų energijos pliūpsnį ir yra būtini išgyvenimui. Tačiau per didelis jų kiekis sumažina limfocitų – baltųjų kraujo kūnelių, nepailstančių organizmo ginėjų, naikinančių bakterijas ir virusus – skaičių, o tai neigiamai paveikia visą imuninę sistemą.

Įrodymais grįsti rezultatai

Tyrimai vis iš naujo patvirtina aromaterapijos efektyvumą. Pavyzdžiui, neseniai JAV atliktas tyrimas patvirtino, kad jazminų eterinis aliejus padeda atsipalaiduoti ir pagerina miego kokybę. Keletas mokslininkų iš Vilingo universiteto Vakarų Virdžinijoje atrado, kad žmonės, gulėję patalpose, kur buvo įjungtas jazminų kvapą skleidžiantis difuzorius, miegojo ramiau ir pabudę buvo žvalesni, nei tie, kurie naktį praleido levandomis iškvėpintame arba visai nekvėpintame kambaryje. Panašūs tyrimai visame pasaulyje taip pat įrodė visapusišką aromaterapijos naudą ir patvirtino seniai žinomas konkrečių eterinių aliejų savybes.

Draugiški gyvūnėliams

Ši dar senovės laikais gyvavusi natūralios terapijos forma yra šiltai sutinkama šiuolaikinėje sąmoningoje visuomenėje, kuri tampa vis mažiau tolerantiška bandymams su gyvūnais, atliekamiems vaistų ir kosmetikos kūrimo metu.

Aromaterapijoje naudojami eteriniai aliejai buvo išbandyti žmonių ir sėkmingai naudojami jau tūkstančius metų. Taigi, teisingai vartodami kokybiškus aliejus galime būti tikri dėl šių medžiagų saugumo.

Neretas šiais laikais naudoja aromatinius aliejukus ir savo augintiniams gydyti ir džiuginti.

Apie aromaterapijos neapsakomą naudą augintiniams kviečiame skaityti kituose mūsų straipsniuose 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pirkinių krepšelis